Rise Of Civilizations

Uzun süredir bu oyuna sarmış durumdayım. Mobilde bir çok strateji oyunun denemiş biri olarak tavsiye edebilirim.Clash of king tarzı bir oyun değil. Piyasada Clash of Kings benzeri çok fazla oyun var ama bu farklı. 

8 medeniyet var 22 şubatta 3 yeni medeniyet daha geliyor. Osmanlı - Bizans - Araplar
Bu yeni medeniyetlerle beraber yeni karakterlerde oyuna dahil olacak. ROC (Rise of civilizations) diğerlerinden farklı özellikleri olan bir oyun. Mesela ordunuzu yola çıkardığınızda orduyu dururup farklı bir hedefe yönlendirebilirsiniz. Oyun kurgusu çok iyi.
Oyun ile ilgili kullandığım bir kaç taktik ve öneriyi paylaşayım.
Öncelikle oyun ordu bas yolla savaşsın mantığı ile ilerlemiyor. Ordu + Komutan komutan orduyu telef edebilir yada şaha kaldırabilir.


Oyunda her komutanın kendine ait özellikleri var. Bu özelliklere göre medeniyet seçmek en mantıklısı yada seçtiğiniz medeniyete uygun komutanı yükseltmek.

Kendi kalemden örnek vereyim.
Kalem ingiltere özel askeri okçu (her medeniyetin kendine özel askeri olur) 

Özel askeri okçu olan bir medeniyette gidip süvari özelliği güçlü bir komutanı seçersem savaşta çok başarılı olamam. Ama onun yerine okçu özelliği güçlü bir komutanı geliştirirsem ordu çok acımasız bir hale gelir ve iyi başarılar elde ederim.

Komutanlarda en önemli olan şey becerilerini doğru yükseltmek. Kendi komutanımda örnek vermeye devam edelim.

Benim ana komutanım kusunoki bu komutan okçu birimlerinde güçlüdür.



Burda okçu komutanın sadece beceri özelliklerini güçlendirdim nedeni şu savaşa giderken kusunoki nin yanına bir komutan daha alabilirim. Aldığım 2. komutandandada okçu özellikleri güçlü oluyor.



 Bu ikisini yanyana alıp savaşa gönderdiğimde gayet güçlü oluyorlar.Bu şekilde oyun içindeki nuke - tank gibi terimleri yapmış oluyorsunuz. Yani 2 komutanı 1 komutan gibi değerlendirip ona göre yeteneklerini arttırmanız gerek.

Oyuna yeni başlayanlara önerim efsanevi karakterlerin ilk 5 becerisini yapmadan yeteneklerini yükseltmeyin.

Böyle yapmayın bu benim en büyük hatam oldu. İlk beceri komutanın saldırı gücüdür.Komutan vurduğunda 1300 1500 gibi bir güçle vururki bu 1300 1500 asker öldürdü demektir. İlk beceri Etkin Beceridir bu her komutanda 5 olmalı 5 yaptıktan sonra XP arttırımına gidin. Yani bu tür komutanların Etkin Becerisini yükseltmeden XP sinin 10. Seviyeye getirmeyin.

Zaten bu komutanların becerilerini geliştirmek için altın heykel gerekli ve altın heykeller genelde para ile satılıyor şansınıza etkinliklerde çıkarsa kullanırsınız.

Oyun her oyunda olduğu gibi paraya dayalı bir oyun.Ama oynarken kesinlikle hırs yapmayın adamlar binlerce dolar basıyor senin kalen daha 13 iken başkası 25 (son seviye) yapmış oluyor. Sonrada oyundan soğuyup harcadığın para çöp oluyor. Ama bunun fırsatada çevirebilirsin nasılmı ittifak ile...

Oyunun en güzel özelliklerinden biri tek tabanca gidemezsin muhakkak bir ittifağa katılmak zorundasın katıldığın ittifak güçlü ise rahat edersin ittifakta para ile alım yapan olduğu zaman tüm ittifak üyelerine ekstra hediyeler verir. Hızlandırma - Vip puan - Elmas gibi ...

İttifakların önemli olmasının bir nedenide oyun bölge bölge açılıyor olması yani ilk 2-3 hafta 1. bölgedesindir. 1. bölge içinde 6 alan daha var.Mesela 5. alandaki adam 2. alandaki adama saldıramaz ancak 2. alandaki bir ittifağa katılarak saldırabilir. Kapılar kapalıdır. Kapılar açıldğında 2. bölge açılır son olarak 3. bölge açılır. Demek istediğin herkesle iç içe oluyorsun bu yüzden ittifaklar sıkı diplomatik ilişkiler kuruyor ve ilk başlarda güçlü ittifaklarla iyi ilişkiler kurup rahat etme derdinde herkes. 



Örnek harita yukarıda

İttifaklar güçlenmek için bölge ele geçirmeli ne kadar çok bölgesi var ise o kadar gelişebilir.


Bayrak dikerek ittifak bölgelerini genişletmek.

Ne kadar çok bayrak o kadar çok gelişim demek ama bayrakları dikerken kaynaklara dikkat etmek lazım sonra kaynaksız kalır bayrak dikemezsiniz.


Hızlı gelişmek için çok uğraşmanıza gerek yok oyuncuların çoğu bir kaç hafta sonra oyunu bırakıyor.Parayı basan bir kaç manyak ortalığı dağıttı için kaçan çok oluyor ama oyunda dikkatli olursanız ve güçlü ittifaklarda yer alırsanız kolay kolay bişi olmaz. Krallık bir süre sonra birleşmek zorunda nedeni ise krallık savaşları başlıyor yani 80. krallık ile 81. krallık birleşip tek krallık oluyor eğer 80. krallıktakiler birleşir anlaşırsa 81 temizler ve kayıp tapınak (krallık) savaşında tek başına kimse bişi yapamaz. İttifak olarak saldırmak gerekli.

Oyunun başlarında herkes asıp keser saldırır yağmalar ama 1 ay sonra ortalık durulur. En önemli taktik kalenizde kullanabileceğinizden fazla hammadde tutmayın. Çok hammadde çok saldırı almak demektir. 

Diğer taktik hastaneleri her zaman en yüksekte tutun biri kalenize saldırdığında askerler hastaneye yaralı olarak düşer onları geri iyileştirip kullanabilirsiniz. Elmas biriktirmeye çalışmayın sürekli geliyor ve ileride çok bir işinize yaramıyor benim kalem 23. seviye 10binden fazla elmasım var öyle duruyor. İnşaat araştırma süreleri 19-20 den sonra çok uzuyor. O yüzden hızlandırıcı saklamaya bakın özellikle t4 dediğimiz 4. seviye asker araştırmaları ortalama 20 gün ittifak yardımı ile 14 güne kadar düşebilir hızlandırıcılarla da daha kısa sürede biter.

F2W savaşarak kazanma ile oynayacaksanız para basmadan yada benim gibi 20 30 tl harcayarak aceleci olmayın 23 ten sonra yükselmek için gerçekten para gerektiriyor. Hızlandırıcı, Hammade vb. yetmiyor..


İmkanınız var ise yabancı ittifaklara katılın hem ingilizcenizi geliştirirsiniz hemde farklı ortamdalar bulunmuş olursunuz ve yabancılar ciddi para harcıyorlar. Yaptıkları harcamalardanda yararlanmış olursunuz :)

2. parta daha sonra devam edicem farm yapmak taktikler etkinlik taktikleri gibi...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Stormfall: Saga of Survival Hile

Php ile Windows Uygulama Yapmak Başlangıç (PHP Desktop)